Friday 12 December 2014

Agrimony: Το Ανθοΐαμα του Τοξότη




Ο Δρ. Edward Bach, παθολόγος και βακτηριολόγος που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία (1886-1936), ανακάλυψε μια σειρά από ανθοϊάματα τα οποία έγιναν τελικά γνωστά με το όνομά του. Τα ανθοϊάματα προέρχονται από άνθη διαφόρων δέντρων και φυτών και η δράση τους έγκειται στην απάλυνση και εξισορρόπηση πολλών αρνητικών ψυχολογικών και νοητικών καταστάσεων. Μάλιστα, τα δώδεκα πρώτα ανθοϊάματα που ανακάλυψε ο Bach τα ονόμασε «Twelve Healers», Δώδεκα Θεραπευτές δηλαδή. Η ονομασία αυτή υποδηλώνει έναν, αν μη τι άλλο, ασυνείδητο συντονισμό του Bach με τα αρχέτυπα του ζωδιακού, δεδομένου του ότι ο ίδιος ποτέ δεν τα συνέδεσε ανοικτά με τα δώδεκα ζώδια. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Bach για να γίνει και επίσημα η αντιστοίχιση των Δώδεκα Θεραπευτών στα δώδεκα ζώδια και αυτό το χρωστάμε στον αστρολόγο Peter Damian (1986).

Η παρούσα ανάλυση λοιπόν βασίζεται στην εργασία του Damian και δεδομένου ότι ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας του Τοξότη, ο μήνας δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ο Ήλιος διελαύνει από το εν λόγω ζώδιο, θα αναλύσουμε το ανθοΐαμα που ενδείκνυται για την ιδιοσυγκρασία όχι μόνο όσων εκπροσωπούν το ζώδιο του Τοξότη αλλά και όσων έχουν Σελήνη, Ωροσκόπο, Κυβερνήτη Ωροσκόπου ή πλειάδα πλανητών στο ζώδιο αυτό.




Agrimony: Το ανθοΐαμα του Τοξότη

Το ζώδιο του Τοξότη είναι περιβόητο για την αισιοδοξία του και την ανάγκη του για δράση και περιπέτεια, χαρακτηριστικά που μπορεί να φτάσουν σε τέτοιο βαθμό υπερβολής ώστε να καταστούν επικίνδυνα, προ πάντων για το ίδιο το άτομο όπως θα δούμε παρακάτω. Έτσι, το ανθοΐαμα Agrimony έρχεται για να απαλύνει και να εξισορροπήσει την υπερβολή αυτών των ψυχο-νοητικών καταστάσεων. Στην αρνητική του εκδήλωση ο ιδιοσυγκρασιακός τύπος Agrimony δείχνει προς τα έξω μια εικόνα ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς ενώ ο ίδιος μέσα του κατακλύζεται από εσωτερικές ανησυχίες που σπάνια συζητά. Η στάση αυτή γίνεται κατανοητή όταν εξετάσει κανείς την εξελικτική πορεία του ζωδιακού και προσέξει ότι ο Τοξότης ακολουθεί τον Σκορπιό. Άρα, το ζώδιο του Τοξότη – και συνεπακόλουθα ο τύπος Agrimony – έχει αφήσει πίσω του όλα τα αρνητικά και επικίνδυνα συναισθήματα που μπορεί να κουβαλάει ο Σκορπιός. Δεδομένου όμως ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να βιώνει και συναισθήματα που ίσως να μην είναι πάντα αποδεκτά από τους άλλους, ο τύπος Agrimony δεν καταφέρνει να τα ξορκίσει παρά μόνο «κουκουλώνοντάς» τα και προβάλλοντας μια εικόνα επίπλαστης ευτυχίας.   

Έτσι, οι άνθρωποι που χρειάζονται Agrimony φοράνε συνήθως ένα χαρούμενο προσωπείο και είναι ικανοί να χαμογελάσουν στις ατυχίες τους και να αστειευτούν με τις ταλαιπωρίες και τα παθήματά τους. Είναι φιλειρηνικοί και ενθουσιώδεις και με την ευχάριστη αίσθηση του χιούμορ που τους διακρίνει έχουν πάντα ένα καλό αστείο να πούνε ώστε να φτιάξουν τη διάθεση των άλλων. Δεν είναι τυχαίο που το ανθοΐαμα Agrimony έχει χαρακτηριστεί ως το ανθοΐαμα του γελωτοποιού! Όπως ο γελωτοποιός έτσι και ο τύπος Agrimony κάνει τους άλλους να γελάνε και να χαίρονται χωρίς ποτέ να αποκαλύπτει τη θλίψη, την αγωνία ή τα προβλήματα που απασχολούν τον ίδιο. Ως εκ τούτου, ο τύπος αυτός ανθρώπου είναι ιδιαίτερα αγαπητός και η χαρά του μεταδοτική.

Αν και ο τύπος Agrimony είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητος και αγαπά την ελευθερία του, όπως και το ζώδιο του Τοξότη άλλωστε, δεν του αρέσει να είναι μόνος. Νιώθει έντονα την ανάγκη να αναζητήσει τη συντροφιά των άλλων ως μέσο για να ξεφύγει και να ξεχάσει τα προβλήματα και τις έγνοιες του. Επειδή μάλιστα δεν θέλει να τους επιβαρύνει με τα δικά του και να δημιουργήσει αρνητισμό, προσπαθεί να τα υποβαθμίσει ή και να τα κρύψει. Με αυτόν τον τρόπο όμως τρέχει συνεχώς μακριά από τον εαυτό του και αναζητά την έξαψη και την περιπέτεια ώστε να απαλλαγεί από τους φόβους και τις ανησυχίες του. Ο μεγαλύτερός του φόβος είναι η απώλεια της υγείας του γιατί η προοπτική μιας ασθένειας θα τον περιόριζε και θα έβαζε φρένο στην ανάγκη του για χαρά, ενθουσιασμό και περιπέτεια. Έτσι, ο τύπος Agrimony είναι κάποιες φορές επιρρεπής σε δραστηριότητες ανθυγιεινές ή και επικίνδυνες που τον κάνουν να ξεχνιέται από τις έγνοιες του, όπως μπορεί να είναι η πολυφαγία, η βουλιμία, το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα ναρκωτικά, τα τυχερά παιχνίδια και τα extreme sports.

Οι άνθρωποι Agrimony λένε συνήθως για τον εαυτό τους:

Ζω σύμφωνα με την αρχή "Χαμογελάστε: Είναι μεταδοτικό" γιατί έτσι ξεχνιέμαι.

Φοβάμαι να ανοιχτώ και να παραδεχτώ τα συναισθήματά μου στους άλλους.

Θα πρέπει να αισθάνομαι πραγματικά πολύ άσχημα για να το παραδεχτώ.

Προσπαθώ πάντα να βοηθάω τους άλλους. Έτσι ξεχνάω τα δικά μου.

Πάντα προσποιούμαι ότι είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Δεν μπορώ τη διχόνοια  και γι’ αυτό αποφεύγω συγκρούσεις και τσακωμούς.

Οι άνθρωποι Agrimony λοιπόν καταστέλλουν όλα τα αρνητικά και προσπαθούν να αγνοήσουν τα προβλήματά τους. Ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να αγνοηθούν δια παντός με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ξανά και ξανά. Όμως, όσο περισσότερο οι άνθρωποι Agrimony εξοστρακίζουν τη στεναχώρια τους, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η εσωτερική πίεση. Επειδή η εξωτερική τους εικόνα πρέπει να αντέχει αυτή την πίεση, τα άτομα αυτά καταπιέζονται συγκρατώντας τα συναισθήματά τους και αποκρύπτοντας τις μύχιες σκέψεις τους. Έτσι καταλήγουν να ζουν σε μια κατάσταση διαρκούς έντασης που ολοένα και αυξάνεται.

Η συναισθηματική πίεση και η εσωτερική ανησυχία εκφράζονται με νευρικότητα στα δάχτυλα και στο περπάτημα, με τρέμουλο των χεριών, με νευρικά τικ ή τη νύχτα με τρίξιμο των δοντιών. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο τα άτομα Agrimony να δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα, επειδή τότε αναδύεται στην επιφάνεια ό,τι έχουν καταστείλει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, όσο περισσότερο βρίσκονται ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, τόσο πιο ανήσυχοι γίνονται. Για να ξεφύγουν από τις σκέψεις που τους βασανίζουν, θα μείνουν όρθιοι μέχρι αργά το βράδυ βλέποντας τηλεόραση, διαβάζοντας ή κάνοντας άλλες δραστηριότητες που τους αποσπούν την προσοχή. Η διαφυγή στο αλκοόλ ή στη χρήση υπνωτικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων επιλέγεται αρκετές φορές ως μια επιπρόσθετη λύση.

Πέρα από τα σωματικά συμπτώματα, η συγκάλυψη των συναισθημάτων και η εσωτερική καταπίεση επηρεάζουν άμεσα τις σχέσεις των ανθρώπων
Agrimony καθώς αυτές τείνουν να είναι επιφανειακές. Ο λόγος σχετίζεται με το ότι οι άνθρωποι Agrimony φοβούνται τα πραγματικά συναισθήματα καθώς αυτά θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σχέση που έχουν με τους «φίλους» τους. Δεν αποκαλύπτουν λοιπόν πράγματα για τον συναισθηματικό τους κόσμο και κρατάνε τους άλλους σε εσωτερική απόσταση ασφαλείας αρνούμενοι τη στενότερη ψυχική επαφή. Έτσι, το αίτημα του Τοξότη για ελευθερία φαίνεται να αντικατοπτρίζει, τουλάχιστον εν μέρει, μια κάποια τάση για απόκρυψη αρνητικών πτυχών του εαυτού του. Όταν μια τέτοια στάση όμως συνεχίζεται επί σειρά ετών, το άτομο κινδυνεύει να χάσει την επαφή με τις πραγματικές του ανάγκες και να ταυτιστεί με την πλαστή εικόνα που οι άλλοι έχουν σχηματίσει.

Εξαιτίας αυτής της στάσης, η συσσωρευμένη πίεση καθίσταται κυριολεκτικά επώδυνη και το άτομο καλείται να βρει έναν τρόπο να απελευθερωθεί από την εσωτερική ένταση. Ενώ η απλούστερη λύση θα ήταν να αφεθεί και να χαλαρώσει, το άτομο τρομάζει μπροστά στην προοπτική αυτή από φόβο του «τι θα πει ο κόσμος». Σύμφωνα με τον Krämer (1995), σε μια τέτοια περίπτωση το άτομο μπορεί να περάσει στην κατάσταση της αναπλήρωσης (compensation) και να αρχίσει να «ξεχνάει» τα προβλήματα και τις έγνοιες του προτιμώντας να ασχολείται συνεχώς με τα προβλήματα και τις έγνοιες των άλλων. Έτσι, θα συμβουλεύει και θα παρακινεί τους πάντες θέλοντας να τους «σώσει» από τα δεινά τους σε τέτοιο όμως σημείο υπερβολής που να γίνεται δογματικός και να φανατίζεται με τις απόψεις του περί του καλού των άλλων, κάτι που συνάδει με τις αρνητικές πτυχές του ζωδίου του Τοξότη. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Vervain.

Το άτομο όμως μπορεί να φτάσει και στην κατάσταση της υπερ-αναπλήρωσης (decompensation) όταν ένα ξαφνικό χτύπημα της μοίρας, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου ανθρώπου, έρχεται και προστίθεται στην εσωτερική συγκεκαλυμμένη δυστυχία. Τότε το άτομο δεν είναι πλέον σε θέση να κρύψει τα προβλήματά του, φτάνει στα όρια της συναισθηματικής του αντοχής και πέφτει σε βαθιά υπαρξιακή απελπισία μη βλέποντας καμία διέξοδο και μην ξέροντας πού να στραφεί για βοήθεια. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Sweet Chestnut.


Η συμβουλή μας

Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, τότε η λήψη του αντίστοιχου ανθοϊάματος θα απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα και θα επαναφέρει την ισορροπία στη σκέψη και το συναίσθημα. 

Στην περίπτωση Agrimony, θα πάψετε να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας και θα αρχίσετε να δημιουργείτε ουσιαστικότερες σχέσεις με το περιβάλλον σας. 

Στην περίπτωση Vervain θα απαλλαγείτε από το σύνδρομο του σωτήρα και την τάση να πείθετε τους άλλους για το «καλό» τους, ενώ, τέλος, στην περίπτωση Sweet Chestnut, θα ανακτήσετε τη χαμένη ελπίδα και θα βρείτε το κουράγιο να αντιμετωπίσετε το όποιο ξαφνικό χτύπημα της μοίρας.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα ανθοϊάματα Μπαχ και την σχέση τους με την αστρολογία παρακολουθήστε τη συνέντευξή μου στην εκπομπή της Σταυρούλας Χριστοπούλου και του Χρήστου Άρχου "Ζώδια και Μέλλον" στο Focus WebTV πατώντας εδώ. Για συνεδρίες ανθοθεραπείας επικοινωνήστε μαζί μου στο 6977786410 ή στο 210-2522030 απογευματινές ώρες (17.00-20.00).

Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.

Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.

Krämer, D. (1995). New Bach flower therapies. Healing the emotional and spiritual causes of illness. Rochester, Vt: Healing Arts Press.

 
(Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί αναθεωρημένο απόσπασμα από το τρίτο τεύχος του περιοδικού «Αστρολογική Πυξίδα», Δεκέμβριος 2013)

No comments:

Post a Comment