Sunday 7 September 2014

Πανσέληνος στους Ιχθύς: Έλεγχος ή Χαλάρωση;



Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014 στις 4:38πμ με συντεταγμένες Αθήνας πραγματοποιείται Πανσέληνος στο ρομαντικό, συναισθηματικό και διαισθητικό ζώδιο των Ιχθύων. Όπως κάθε Πανσέληνος αποτελεί την ωρίμανση του «σπόρου» που φυτεύει κανείς δυο βδομάδες νωρίτερα κατά τη Νέα Σελήνη, έτσι και η τρέχουσα Πανσέληνος αποτελεί την ωρίμανση κάποιου σχεδίου ή κάποιας πρωτοβουλίας που μπορεί να ξεκίνησε κοντά στις 25 Αυγούστου οπότε είχαμε Νέα Σελήνη στην Παρθένο. Αν τότε μπήκαμε στη διαδικασία να βάλουμε κάποια τάξη στην αταξία και το χάος της ζωής μας, τώρα μάλλον καλούμαστε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης μας να δώσουμε σημασία στην αξιοποίηση και τον έλεγχο εκείνου του σχεδίου που αρχίσαμε στην προηγούμενη Νέα Σελήνη και της ανάγκης μας να νιώσουμε ασφάλεια εγκαταλείποντας τον έλεγχο της εξέλιξης του σχεδίου ώστε να συμπλεύσουμε με τη ροή της ζωής και να πιστέψουμε ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Ο Χείρωνας σε σύνοδο με την Πανσέληνο μας υπενθυμίζει άλλωστε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε και ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αποδεχθούμε, όσο μειονεκτικά και αν αισθανόμαστε για την αποδοχή αυτή.


Σε παρόμοια ισορροπία μεταξύ ελέγχου και χαλάρωσης μας προσκαλεί και η όψη αντίθεσης που σχηματίζει ο μοντέρνος χορηγός της Πανσελήνου, Ποσειδώνας, με την Αφροδίτη στην Παρθένο. Είναι μάλιστα και η μοναδική όψη που δέχεται ο Ποσειδώνας από άλλον πλανήτη. Η αντίθεση αυτή μας καλεί λοιπόν να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας για λεπτομέρεια και ταξινόμηση (Αφροδίτη στην Παρθένο) και της λαχτάρας για χαλάρωση και απόδραση από την καθημερινότητα (Ποσειδώνας στους Ιχθύς), γιατί όσο θα επιθυμούμε τον έλεγχο και θα δίνουμε αξία στη λεπτομέρεια και την τελειομανία τόσο θα συναντάμε απέναντί μας την ασάφεια και το απόλυτο χάος. Αλλά και αντίστροφα, όσο θα λαχταρούμε το σχετικισμό και την ασάφεια, τόσο περισσότερο θα συναντάμε απέναντί μας την τελειομανία και την επιθυμία για τάξη και οργάνωση. Προσοχή θα χρειαστεί στην οικονομική διαχείριση γιατί η αντίθεση Αφροδίτης-Ποσειδώνα μπορεί να θολώσει την κρίση μας και να μας κάνει ευάλωτους στις εξαπατήσεις.

Πόσο εύκολα λοιπόν θα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ των δύο πόλων, του ελέγχου από τη μία και της χαλάρωσης από την άλλη; Ο Κρόνος σε όψη τριγώνου με την Πανσέληνο και εξαγώνου με τον Ήλιο δεν φαίνεται να δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά αντίθετα μάλλον διευκολύνει την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης στο δίλημμα μεταξύ ελέγχου και χαλάρωσης. Επιπλέον, ο παραδοσιακός κυβερνήτης της Πανσελήνου, Δίας, σε εξάγωνο με τον Ερμή και τρίγωνο με τον Ουρανό παρέχει προστασία διευκολύνοντας τη γέννηση πρωτότυπων ιδεών που μάλιστα έχουν τη δύναμη να φέρουν ριζικές αλλαγές και μεταμορφώσεις (Ερμής σε τετράγωνο με Πλούτωνα). Προσοχή μόνο γιατί οι επικοινωνίες και οι μεταφορές κοντά στην Πανσέληνο μπορεί να αποκτήσουν έναν χαρακτήρα πιο νευρικό και βίαιο που να θέσουν σε κίνδυνο τις ισορροπίες ή ίσως απλά να επέλθει κάποια ξαφνική ρήξη που να επιλύσει κάποιο δίλημμά μας (Ερμής στον Ζυγό σε ταυ-τετράγωνο με Ουρανό-Πλούτωνα). Σε κάθε περίπτωση, σας εύχομαι καλή Πανσέληνο!

No comments:

Post a Comment