Sunday 14 July 2013

Η μοναδικότητα του φετινού Δία στον Καρκίνο

Η φετινή διέλευση του Δία από το ζώδιο του Καρκίνου είναι μοναδική από πάρα πολλές απόψεις. Αν θέλετε να μάθετε πώς αυτή η διέλευση συνδέεται με σημαντικά γεγονότα, όπως το κραχ του 1929, την απόβαση στη Σελήνη, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, τότε πρέπει σίγουρα να διαβάσετε αυτό το άρθρο μου. Θα μάθετε επίσης γιατί ο φετινός Δίας στον Καρκίνο προοιωνίζεται κοσμοϊστορικά γεγονότα που η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναζήσει ποτέ...




Ο Δίας μπήκε στο ζώδιο του Καρκίνου στις 26 Ιουνίου 2013 και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 16 Ιουλίου 2014. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να ερμηνεύσει τη διέλευση αυτή τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και να σκιαγραφήσει όλα εκείνα που θα μπορούσαμε να περιμένουμε όσο ο Δίας θα βρίσκεται στο ζώδιο του Καρκίνου. Για να γίνει αυτό, θα αναλύσουμε πρώτα τόσο το τι συμβολίζει ο Δίας όσο και ποια είναι τα αιτήματα και οι τρόποι δράσης του Καρκίνου ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε το πώς εκφράζεται γενικά ο Δίας στον Καρκίνο. Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε τον αστρολογικό χάρτη της εισόδου του Δία στο ζώδιο του Καρκίνου καθώς η στιγμή που ένας πλανήτης εισέρχεται σε κάποιο ζώδιο θεωρείται χαρακτηριστική του κλίματος που θα επικρατήσει όσο ο πλανήτης πραγματοποιεί διέλευση από το ζώδιο αυτό.



Στα πλαίσια της ανάλυσης του χάρτη εισόδου θα αναφερθούμε όχι μόνο στις πλανητικές θέσεις και όψεις αλλά και στους κύκλους δύο πλανητικών ζευγών: αυτόν του Ουρανού και του Πλούτωνα καθώς και αυτόν του Κρόνου και του Ποσειδώνα. Η σχετική ανάλυση και ιστορική αναδρομή θα μας δώσει περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τις επίγειες διαδικασίες που θα αντικατοπτρίσει ο Δίας στον Καρκίνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ ότι στο χάρτη εισόδου του Δία στον Καρκίνο υπάρχει ένα μεγάλο τρίγωνο μεταξύ Δία, Κρόνου και Ποσειδώνα, το οποίο γίνεται ιδιομοιρίας στα τέλη Ιουλίου 2013: αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί, αν και έχει συμβεί κάποιες φορές στο παρελθόν οι τρεις αυτοί πλανήτες να έχουν σχηματίσει μεγάλο τρίγωνο μεταξύ τους, είναι η πρώτη φορά στα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια που το μεγάλο αυτό τρίγωνο είναι απόλυτης ακρίβειας! Θεωρούμε λοιπόν ότι το πέρασμα αυτό του Δία από τον Καρκίνο είναι μοναδικό και ότι θα σηματοδοτήσει γεγονότα που η σύγχρονη ανθρωπότητα δεν έχει ξαναζήσει…

Πριν περάσουμε στην ερμηνεία του Δία στον Καρκίνο, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τις παρακάτω σημαντικές ημερομηνίες σχετικά με τη διέλευση αυτή:

13 Αυγούστου 2013 ο Δίας μπαίνει στη σκιά του (θα βρεθεί δηλαδή στη μοίρα εκείνη του Καρκίνου όπου και θα ορθοδρομήσει).
7 Νοεμβρίου 2013 ο Δίας ξεκινά την ανάδρομή του πορεία στην 20η μοίρα του Καρκίνου.
6 Μαρτίου 2014 ο Δίας ορθοδρομεί στη 10η μοίρα του Καρκίνου.
1 Ιουνίου 2014 ο Δίας απελευθερώνεται (θα βρεθεί δηλαδή στη μοίρα εκείνη του Καρκίνου όπου βρισκόταν την ημέρα που άρχισε η αναδρομή του).


Ο Δίας
Όντας ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος ο Δίας δε θα μπορούσε να μη συμβολίζει την επέκταση, την ανάπτυξη, την αφθονία, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπερβολή. Ως πατέρας της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας, ο Δίας συμβολίζει επιπρόσθετα τη φιλοσοφία, τη γνώση, τη θεωρία, τη διδασκαλία και ως εκ τούτου τις σπουδές, το άνοιγμα των πνευματικών οριζόντων και τις ανακαλύψεις που γίνονται τόσο μέσα από ταξίδια όσο και μέσα από μελέτη και έρευνα. Ως αρχηγός και νομοθέτης των Ολύμπιων θεών, ο Δίας συνδέεται επίσης με το νόμο, την ηθική, τη δικαιοσύνη, το νόημα της ζωής, τη θρησκεία και την πίστη σε έναν ανώτερο σκοπό. Ως ευεργέτης των θεών κατόπιν της επιτυχούς έκβασης της μάχης της οποίας ηγήθηκε κατά των Τιτάνων και του πατέρα Κρόνου, ο Δίας έχει να κάνει με την εύνοια, την τύχη και τη βελτίωση. Τέλος, η πρωτοβουλία του Δία να παλέψει κατά των Τιτάνων, ένα εγχείρημα που φάνταζε εξαρχής καταδικασμένο σε αποτυχία, σχετίζει τον πλανήτη αυτόν με το ρίσκο, την αισιοδοξία και την όρεξη για περιπέτεια.

Το ζώδιο του Καρκίνου
Ο Καρκίνος αποτελεί το τέταρτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου ακολουθώντας αυτό των Διδύμων, είναι του υδάτινου στοιχείου και του παρορμητικού τρόπου δράσης και κυβερνάται από τη Σελήνη. Αντιπροσωπεύει το αρχέτυπο της μητρότητας και έχει ως βασικά αιτήματα την έκφραση αγάπης, φροντίδας και στοργής μέσα από τη δημιουργία και παγίωση ενός σπιτιού, μιας οικογένειας, ενός έθνους ή μιας «φωλιάς» όπου να αισθάνεται ασφάλεια. Έτσι, το ζώδιο του Καρκίνου στοχεύει στην προστασία και τη διαφύλαξη συναισθηματικών δεσμών και δη αυτών που αναπτύσσονται εντός της οικογένειας αλλά και σε σχέση με την πατρίδα στην οποία ανήκει κανείς. Μπορεί λοιπόν να πει κάποιος ότι το ζώδιο του Καρκίνου δρα κατά τρόπο εσωστρεφή, συναισθηματικό και ευαίσθητο. Δρα επίσης στοργικά, τρυφερά, υποστηρικτικά και με διάθεση συμπονετική και κατανοητική. Επιπλέον, κινείται με τρόπο διστακτικό, προσεκτικό, αμυντικό και προστατευτικό. Τέλος, η διαίσθηση και διορατικότητα του ζωδίου είναι χαρακτηριστική, ενώ η νοσταλγία και η προσκόλληση στο παρελθόν και στο σπίτι πολλές φορές εκφράζονται με κτητικότητα, πείσμα, ιδιοτροπία ή παράπονο. 



Ο Δίας στον Καρκίνο
Παραδοσιακά λέγεται ότι ο Δίας βρίσκεται σε έξαρση στο ζώδιο του Καρκίνου και έχει έτσι τη δυνατότητα να εκφράσει το μέγιστο δυναμικό του ως πλανήτης. Η πίστη του Δία σε έναν ανώτερο σκοπό ίσως πράγματι να βρίσκει τον καλύτερο αποδέκτη της στην αγάπη, την ασφάλεια και τη συναισθηματική υποστήριξη που πρεσβεύει ο Καρκίνος. Έτσι, όσο ο Δίας θα βρίσκεται στον Καρκίνο θα τείνουμε να αναζητούμε το νόημα της ζωής στην ασφάλεια, τη συμπόνια και την παροχή αγάπης, φροντίδας, στοργής και κατανόησης. Θα διακρινόμαστε από μεγάλη συναισθηματική γενναιοδωρία και από ένα περίσσευμα ευαισθησίας που αν δεν ελεγχθεί όμως είναι πιθανό να καταλήγει κάθε τόσο σε συναισθηματικές υπερβολές, ευθιξία και κτητικότητα.

Επιπλέον, το πέρασμα του Δία από τον Καρκίνο φαίνεται ότι θα ενισχύσει την τάση μας για ψυχολογικές και συναισθηματικές αναζητήσεις και ανακαλύψεις καθιστώντας έτσι πιο πετυχημένες τις προσπάθειές μας να ξεπεράσουμε ψυχολογικά προβλήματα που τυχόν μας ταλαιπωρούν. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί μια γενικότερη τάση για νοσταλγία και προσκόλληση στο παρελθόν, που μπορεί να έχει να κάνει άλλωστε με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τη συνακόλουθη αναπόληση καλύτερων εποχών που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Επιπρόσθετα, ο Δίας στον Καρκίνο είναι σε θέση να σηματοδοτήσει μια σειρά ανακαλύψεων και νέων θεωριών σχετικών με τη μητρότητα, τη Σελήνη και τη Γη (που είναι η μάνα όλων μας) καθώς και με επιστήμες και δραστηριότητες που επικεντρώνονται στη μελέτη του συναισθήματος, του παρελθόντος και της γης (π.χ., ψυχολογία, ιστορία, αρχαιολογία, γεωργία, γεωπονία, γεωλογία, κ.α.).


Εκτός των παραπάνω, η διέλευση του Δία από τον Καρκίνο αναμένεται να εστιάσει το ενδιαφέρον μας σε θεωρίες, φιλοσοφίες και νόμους που περιστρέφονται γύρω από τη διαφύλαξη και την προστασία του σπιτιού, της οικογένειας και της πατρίδας. Καθίσταται έτσι πολύ πιθανή η θέσπιση νομοθεσιών που σχετίζονται με τα παιδιά, τη μητρότητα, το οικογενειακό δίκαιο και την ακίνητη περιουσία. Το ίδιο πιθανή φαίνεται να είναι η γενικότερη επικράτηση μιας οικογενειακής ηθικής και πατριωτικής πίστης. Αυτό μπορεί να μας ωθήσει να δείξουμε εύνοια, γενναιοδωρία και υποστήριξη τόσο προς τις οικογένειές μας όσο και προς την πατρίδα μας. Τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι σε θέση φυσικά να σηματοδοτήσει όχι μόνο οικιακές βελτιώσεις αλλά και οικογενειακά και πατριωτικά οφέλη.

Σε ακραίες όμως περιπτώσεις η συμπεριφορά αυτή μπορεί να εκδηλωθεί ως άκρατη και ανερμάτιστη υποστήριξη ιδεολογημάτων του τύπου «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», κάτι που συνεπάγεται την έξαρση του νεποτισμού και του εθνικισμού. Τυχόν επικράτηση αυτών των αξιών θα συσχετίσει το πέρασμα του Δία από τον Καρκίνο με μια διάχυτη έλλειψη αξιοκρατίας, καθώς θα προωθούνται εκείνοι οι άνθρωποι  που είτε είναι μέλη της οικογένειάς μας είτε θα τα νιώθουμε σαν οικογένεια λόγω του ότι, για παράδειγμα, μεγαλώσαμε μαζί τους ή είναι συμπατριώτες μας. Άλλος σχετικός κίνδυνος θα είναι η διάδοση συντηρητικών θεωριών και μάλιστα τέτοιων που να προάγουν τον προστατευτισμό, την αμυντικότητα και τον πατριωτισμό εις βάρος των ξένων. Η αναζωπύρωση λοιπόν της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι πολύ πιθανή με τον Δία στον Καρκίνο, ενώ εξίσου πιθανό είναι και το ξέσπασμα νέων πολεμικών συρράξεων λόγω μιας υπερβολικής ανάγκης να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την έννοια «πατρίδα».


Χάρτης εισόδου του Δία στον Καρκίνο
Καταρχήν, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι στο χάρτη εισόδου του Δία στον Καρκίνο υπάρχει μεγάλη έμφαση στο στοιχείο του νερού (επτά πλανήτες σε ζώδια του νερού, συμπεριλαμβανομένου του Χείρωνα) και στον παρορμητικό τρόπο δράσης (έξι πλανήτες σε ζώδια παρορμητικά). Εκ πρώτης όψεως λοιπόν ο χάρτης εισόδου αποκαλύπτει ότι ο Δίας στον Καρκίνο θα σηματοδοτήσει οφέλη και ευκαιρίες ανάπτυξης που θα μας επιτρέψουν να βάλουμε τέλος τόσο σε αδιέξοδους φόβους όσο και σε μη λειτουργικές συναισθηματικές προσκολλήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα μας δοθεί η ευκαιρία να θεραπεύσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να κάνουμε μια καινούρια αρχή σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο. Αυτή η αρχή μπορεί να ωθήσει πολλούς να αντιμετωπίσουν τυχόν ψυχολογικά προβλήματα αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανανέωση της συναισθηματικής τους ζωής. Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορεί να σημάνουν όχι μόνο την εξεύρεση του ιδανικού συντρόφου με σκοπό τη δημιουργία οικογένειας αλλά και την απαλλαγή από συντρόφους με τους οποίους απλά «δεν πάει άλλο».


Αναλύοντας πιο συγκεκριμένα το χάρτη εισόδου, βλέπει κανείς ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία χρήζουν ειδικής εξέτασης και αναφοράς:

Α) Ο Ερμής είναι στάσιμος, έτοιμος να ξεκινήσει την αναδρομή του στο ζώδιο του Καρκίνου. Πρώτον, αυτό δείχνει ότι τα οφέλη, οι βελτιώσεις, οι ευκαιρίες ανάπτυξης, οι νόμοι, οι ανακαλύψεις και οι θεωρίες που φέρνει ο Δίας στον Καρκίνο και που αναφέρθηκαν παραπάνω θα καθυστερήσουν σημαντικά. Βάσει του κύκλου Ηλίου-Ερμή, οι καθυστερήσεις θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου 2013 οπότε και θα γίνει η ανώτερη σύνοδος Ηλίου-Ερμή και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κάποια πρώτα σχετικά αποτελέσματα. Υπενθυμίζουμε όμως ότι μέχρι τότε ο Δίας θα έχει ήδη μπει στη σκιά του (από 13 Αυγούστου και μετά) κάτι που σημαίνει ότι δε θα δούμε πλήρη τελεσφόρηση των ευκαιριών ανάπτυξης παρά μόνο μετά τις 6 Μαρτίου 2014 που ο Δίας ορθοδρομεί και δη μετά την 1η Ιουνίου 2014 που θα έχει πλέον απελευθερωθεί από την αναδρομή του.

Δεύτερον, η στασιμότητα του Ερμή και μάλιστα στο ζώδιο του Καρκίνου εντείνει εξαιρετικά τη μεγάλη νοσταλγία και την προσκόλληση στο παρελθόν, την οικογένεια και την πατρίδα που έτσι κι αλλιώς σηματοδοτεί ο Δίας στον Καρκίνο. Τέλος, με τον Ερμή στάσιμο και έτοιμο να αναδρομήσει στον Καρκίνο θα θεωρήσουμε επείγουσα την επανεξέταση και αναθεώρηση ιδεών και απόψεών μας σχετικά με τη μητρότητα, τα παιδιά, την πατρίδα και το θεσμό της οικογένειας αλλά και αναφορικά με γνωστικά αντικείμενα που μελετούν το συναίσθημα, το παρελθόν και τη γη (π.χ., ψυχολογία, ιστορία, γεωλογία κτλ).   

Β) Η Σελήνη βρίσκεται στον Υδροχόο και χορηγεί τον Δία (μαζί με τον Ήλιο, τον Ερμή και την Αφροδίτη). Η θέση αυτή της Σελήνης αποκαλύπτει μια επαναστατική διάθεση καθώς και μια ανάγκη για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη που να στοχεύει στην ανύψωση (Δίας) της πατρίδας και των οικογενειών μας (Καρκίνος). Με άλλα λόγια, επειδή θα νιώθουμε την έλλειψη αυτών των αξιών είτε αναφορικά με τη θέση της πατρίδας απέναντι σε άλλα κράτη είτε αναφορικά με τη θέση της οικογένειάς μας σε σχέση με άλλες οικογένειες, είναι πιθανό να προβούμε σε επαναστατικές και ανατρεπτικές ενέργειες. Η επαναστατική αυτή διάθεση είναι ικανή να οδηγήσει σε εμφυλίους αλλά και σε διασπάσεις κρατών και ομοσπονδιών, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη, που έτσι κι αλλιώς δοκιμάζονται από το τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα. Χώρες και ομοσπονδίες που έχουν πλανήτες/γωνίες κοντά στην 11η μοίρα του Υδροχόου (όπου βρίσκεται η Σελήνη στο χάρτη εισόδου του Δία) πιθανώς να πρωτοστατήσουν σε αυτές τις διασπαστικές διαδικασίες. Η Ελλάδα με το μεσουράνημά της στην 10η μοίρα του Υδροχόου και τον Ήλιο της στην 14η μοίρα του ίδιου ζωδίου είναι σαφώς μεταξύ αυτών των χωρών…

Επίσης, η θέση της Σελήνης στο χάρτη εισόδου αναδεικνύει την ανάγκη για ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων, συλλόγων, κοινοτήτων και πολιτικών οργανώσεων (Σελήνη στον Υδροχόο) που να διαπνέονται από πίστη στην αγάπη ή ακόμα από πίστη στην προστασία των παιδιών, της μητρότητας, της γης, της πατρίδας και του θεσμού της οικογένειας (Δίας στον Καρκίνο). Η ταυτόχρονη ανάγκη για διαφορετικότητα και ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης (Σελήνη στον Υδροχόο) σε σχέση με τις θεματικές του Δία στον Καρκίνο είναι πιθανό να φέρει έντονα στο προσκήνιο ζητήματα όπως η οικολογία, η παιδοφιλία (π.χ., το κόμμα των παιδόφιλων στην Ολλανδία και τους γάμους ανηλίκων στις μουσουλμανικές χώρες), ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας και τα δικαιώματα των γκέι στο γάμο και τη δημιουργία οικογένειας.  


Γ) Ο Δίας συμμετέχει σε ένα μεγάλο τρίγωνο στα ζώδια του νερού με τον Κρόνο στο Σκορπιό και τον Ποσειδώνα στους Ιχθύς. Σε γενικές γραμμές, αυτός ο πλανητικός σχηματισμός μπορεί να ερμηνευτεί ως εξαιρετική ευκολία (μεγάλο τρίγωνο) για α) παγίωση ή άρνηση (Κρόνος) υψηλών (Δίας) ιδανικών (Ποσειδώνας), β) σταθεροποίηση ή ακόμα και περιορισμό (Κρόνος) της πίστης (Δίας) στη θρησκεία, τη φιλανθρωπία, τον εσωτερισμό και τη σχετικότητα των πραγμάτων (Ποσειδώνας), γ) κοινωνική αναγνώριση ή κατάργηση (Κρόνος) των ελευθεριών (Δίας) των απανταχού κατατρεγμένων (Ποσειδώνας) και δ) εξασφάλιση (Κρόνος) της δυνατότητας για ταξίδια (Δίας) που μπορεί να έμοιαζαν «άπιαστα» (Ποσειδώνας). Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη και τα ζώδια στα οποία πραγματοποιείται το μεγάλο τρίγωνο μπορεί να πει κανείς ότι μιλάμε για βαθιά εκπλήρωση αλλά και συντριπτική διάψευση (Κρόνος στο Σκορπιό) μεγάλων ονείρων και ιδανικών (Ποσειδώνας στους Ιχθύς) που σχετίζονται με ευκαιρίες για δημιουργία ή/και διαφύλαξη οικογενειακών και συναισθηματικών δεσμών (Δίας στον Καρκίνο).

Το μεγάλο αυτό τρίγωνο γίνεται μάλιστα ακριβείας στα τέλη Ιουλίου 2013 και θα είναι η πρώτη φορά στα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια που σχηματίζεται μεγάλο τρίγωνο ιδιομοιρίας μεταξύ των τριών αυτών πλανητών! Θεωρούμε λοιπόν ότι είμαστε στα πρόθυρα γεγονότων κοσμοϊστορικής σημασίας. Ας αναφερθούμε συνοπτικά σε μερικές από τις λιγοστές φορές που οι τρεις αυτοί πλανήτες σχημάτισαν μεγάλο τρίγωνο (χωρίς όμως ποτέ να είναι ακριβείας) για να καταλάβουμε τη σημασία της χρονιάς αυτής με τον Δία στον Καρκίνο:

α) Το πρώτο μεγάλο τρίγωνο Δία-Κρόνου-Ποσειδώνα μετά τη γέννηση του Χριστού έγινε στα τέλη του 326 και ήταν πάλι στα ζώδια του νερού όπως φέτος. Τη χρονιά εκείνη έχουμε το προσκύνημα της Αγίας Ελένης στους Άγιους Τόπους κατά τη διάρκεια του οποίου ανεγείρεται (Κρόνος) πλήθος (Δίας) φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (Ποσειδώνας) και γίνονται ανακαλύψεις (Δίας) της υλικής εκδήλωσης (Κρόνος) θρησκευτικών συμβόλων (Ποσειδώνας): είναι τότε που ανακαλύπτονται οι τόποι της γέννησης, σταύρωσης και ανάστασης του Χριστού και λέγεται επίσης ότι είναι τότε που βρέθηκε και ο Τίμιος Σταυρός. Αδιαμφισβήτητα, οι ανακαλύψεις αυτές υπήρξαν θεμελιώδους σημασίας για τη χριστιανοσύνη. Επίσης, τη χρονιά εκείνη ο Μέγας Κωνσταντίνος θεσπίζει (Κρόνος) ευνοϊκή νομοθεσία (Δίας) υπέρ των δούλων (Ποσειδώνας) της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

β) Το 1570 έχουμε μεγάλο τρίγωνο στα ζώδια του αέρα και τότε θεσπίζεται (Κρόνος) θρησκευτική (Ποσειδώνας) ελευθερία (Δίας) για τους Ουγενότους και εκδίδεται ο πρώτος σύγχρονος άτλας που φυσικά εξασφαλίζει (Κρόνος) τη δυνατότητα για ταξίδια (Δίας) πέρα από τη φαντασία της εποχής εκείνης (Ποσειδώνας).

γ) Το 1750 έχουμε μεγάλο τρίγωνο στα ζώδια του νερού, όπως και φέτος, οπότε και καταργείται (Κρόνος) η δουλεία (Ποσειδώνας) στις ευρωπαϊκές γαλέρες (Δίας).

δ) Τέλος, το 1834 έχουμε μεγάλο τρίγωνο στα ζώδια του αέρα και είναι η χρονιά όπου διαλύεται η Ισπανική Ιερά Εξέταση κατόπιν βασιλικής απόφασης και καταργείται η δουλεία εντός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Και στις δύο περιπτώσεις βλέπει κανείς τη θέσπιση (Κρόνος) της ελευθερίας (Δίας) των κατατρεγμένων και υπόδουλων (Ποσειδώνας).  

Λαμβάνοντας υπόψη τους συμβολισμούς του Κρόνου, του Δία και του Ποσειδώνα καθώς και τα μεγάλα τρίγωνα που σχημάτισαν στο παρελθόν, το τωρινό μεγάλο τρίγωνο ιδιομοιρίας Δία-Κρόνου-Ποσειδώνα θα μπορούσε να φέρει την ευρεία ψήφιση νόμων που να σχετίζονται με θρησκευτικές και πνευματικές ελευθερίες αλλά και με σύγχρονες μορφές δουλείας και περιθωριοποίησης (π.χ., ρατσισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία, κ.α.). Επίσης πιθανή είναι η ίδρυση κοινωφελών οργανισμών και η μαζική διάδοση της φιλανθρωπίας και της ανιδιοτέλειας. Λόγω της υδάτινης φύσης των ζωδίων όπου πραγματοποιείται το μεγάλο τρίγωνο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα συναισθήματα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, θα είναι διάχυτα, ενώ σε καθαρά υλικό επίπεδο ο ρόλος του νερού θα είναι πρωταγωνιστικός είτε λόγω ανυδρίας είτε λόγω πλημμυρών… Όπως και να ‘χει, είμαστε μπροστά σε κάτι πολύ σημαντικό που η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναζήσει.



Δ) Ο Δίας, μέσω της συνόδου του με τον Ήλιο στον Καρκίνο, συμμετέχει στο σχηματισμό ταυ-τετραγώνου μεταξύ Ηλίου, Ουρανού και Πλούτωνα. Γενικά, οι επαφές μεταξύ Ουρανού και Πλούτωνα, και δη οι πιο σκληρές όπως τα τετράγωνα, συνεπάγονται ριζικές, επαναστατικές και συχνά βίαιες αλλαγές σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η ανατροπή (Ουρανός) και η κρίση (Πλούτωνας) συνδυάζονται με ένταση (τετράγωνο) κι έτσι επικρατούν ακραίες ιδεολογίες, αλλά δε λείπει και η επιστημονική πρόοδος που αλλάζει άρδην τον κόσμο. Με τον Ήλιο και τον Δία να ενεργοποιούν αυτή την όψη στο χάρτη εισόδου του Δία στον Καρκίνο, διογκώνεται (Δίας) η σημασία (Ήλιος) των επαναστατικών αλλαγών (Ουρανός-Πλούτωνας) που συμβαίνουν στην κοινωνία μας, ενώ σημαντική (Ήλιος) μπορεί να είναι και η διόγκωση (Δίας) της οικονομικής κρίσης, της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας, του επαναστατικού πνεύματος και των ακραίων ιδεολογιών (Ουρανός-Πλούτωνας). 


Μεταξύ άλλων, η όψη αυτή του ταυ-τετραγώνου (ιδωμένη από το πρίσμα του Δία στον Καρκίνο) είναι σε θέση να επιταχύνει μια σειρά σημαντικών επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων που να ανατρέψουν ριζικά τις θεωρίες μας σχετικά με το παρελθόν, την ιστορία, την ψυχολογία, τη μητρότητα και το θεσμό της οικογένειας. Είναι επίσης σε θέση να διογκώσει οικογενειακές αλλά και εθνικές ρήξεις και ανατροπές που να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακατατάξεις τόσο εντός των οικογενειών μας όσο και εντός χωρών και ομοσπονδιών. Για άλλη μια φορά λοιπόν τονίζεται το ενδεχόμενο διασπάσεων κρατών και διακρατικών ενώσεων με εμφανή την πιθανότητα σύστασης νέων διεθνών ομοσπονδιών ή συμμαχιών μεταξύ ανθρώπων/κρατών που ίσως να μην περιμέναμε να δούμε και μαζί. 


Πλανητικοί κύκλοι στο χάρτη εισόδου του Δία στον Καρκίνο
Για την ολοκληρωμένη ανάλυση του χάρτη εισόδου του Δία στον Καρκίνο θα ήταν χρήσιμο σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε σε προηγούμενες διελεύσεις του Δία από τον Καρκίνο αλλά και στους πλανητικούς κύκλους στους οποίους ανήκει το τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα και το τρίγωνο Κρόνου-Ποσειδώνα τα οποία ενεργοποιεί ο Δίας στο χάρτη εισόδου με σκληρές όψεις στην πρώτη περίπτωση και μαλακές όψεις στη δεύτερη.

Καταρχήν, το τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα είναι το αύξον τετράγωνο του κύκλου που άνοιξε με τη σύνοδο των δύο πλανητών στη δεκαετία του 1960. Ο Δίας συμμετείχε στη σύνοδο αυτή στα τέλη της δεκαετίας (1968-69) και άρα με την παρούσα διέλευσή του από τον Καρκίνο και την ενεργοποίηση του τετραγώνου Ουρανού-Πλούτωνα θα φέρει μια εκ νέου δραστηριοποίηση αλλά και ένταση (αύξων τετράγωνο) σε σχέση με γεγονότα και θεματικές εκείνης της περιόδου. 

Ας θυμηθούμε ότι εκείνες τις χρονιές (1968-69) ο Δίας μεγέθυνε το ακραία επαναστατικό πνεύμα του Ουρανού και του Πλούτωνα μέσα από τα εκατομμύρια των διαδηλωτών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, μέσα από την εξέγερση των γκέι στο Στόουνγολ της Νέας Υόρκης και μέσα από το φεστιβάλ Γούντστοκ και την ελεύθερη βίωση του έρωτα. Ας σημειωθεί επίσης ότι το 1969, όσο ο Δίας έκανε ακόμα σύνοδο με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα, επετεύχθη η περίφημη απόβαση των Αμερικανών στη Σελήνη, κάτι που άνοιξε διάπλατα τους δρόμους για την εξερεύνηση του διαστήματος. Άρα, το αντιπολεμικό κίνημα, τα δικαιώματα των γκέι, η σχέση μας με τη Σελήνη και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι πιθανό να αποτελέσουν κεντρικά σημεία του ενδιαφέροντός μας όσο ο Δίας βρίσκεται στον Καρκίνο.

Όσο για το τρίγωνο Κρόνου-Ποσειδώνα, αυτό είναι το φθίνον τρίγωνο του κύκλου που άνοιξε με τη σύνοδο των δύο πλανητών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (στην οποία σύνοδο συμμετείχε και ο Ουρανός). Ο Δίας μάλιστα έκανε αντίθεση με τη σύνοδο αυτή το 1989-90, δηλαδή την προτελευταία φορά που βρισκόταν στον Καρκίνο, και άρα με το τωρινό του πέρασμα από τον Καρκίνο και την ενεργοποίηση του τριγώνου θα φέρει εύκολα εσωτερικές συνειδητοποιήσεις και αναθεωρήσεις (φθίνον τρίγωνο) σχετικά με γεγονότα και θεματικές που ανέκυψαν το ’89-’90. 


Θυμίζουμε εδώ ότι την περίοδο εκείνη ο Δίας σηματοδότησε ευρεία κατάλυση (Ποσειδώνας) κοινωνικοπολιτικών δομών (Κρόνος) με τη Βελούδινη Επανάσταση στην Πράγα, το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου, την πτώση του Κομμουνισμού και του Σιδηρού Παραπετάσματος, και το συνεπακόλουθο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Άρα, η διάχυτη ιδεολογική απογοήτευση λόγω της διάψευσης του «κομμουνιστικού παραδείσου», η ενίσχυση του εθνικισμού μέσα από τη σύσταση πολλών νέων κρατών στην ανατολική Ευρώπη και η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αποτελούν θεματικές γύρω από τις οποίες ο Δίας στον Καρκίνο θα φέρει περαιτέρω συνειδητοποιήσεις και αναθεωρήσεις. Πιθανά σενάρια είναι η περαιτέρω πτώση της απήχησης των κομμουνιστικών κομμάτων ανά τον κόσμο, η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά και η εμφάνιση εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων εντός της Ρωσίας (π.χ. Τσετσενία).

Σχετικά με τον κύκλο του Δία ο οποίος είναι δωδεκαετής, η τελευταία φορά που ο Δίας βρέθηκε στον Καρκίνο ήταν το 2001-2002 πάλι με τρίγωνο Κρόνου-Ποσειδώνα όπως φέτος (αύξον εκείνη τη φορά), ενώ η τελευταία φορά που μπήκε στον Καρκίνο την ίδια μέρα όπως τη φετινή χρονιά (26 Ιουνίου) ήταν το 1930, πάλι με τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα και μάλιστα με τον Ουρανό στο ίδιο ζώδιο όπως φέτος, δηλαδή στον Κριό. Η παρούσα λοιπόν διέλευση του Δία από τον Καρκίνο πραγματοποιείται με όψεις που είχαν ξανασυμβεί εκείνες τις χρονιές και είναι έτσι ικανή να ξαναφέρει στην επιφάνεια γεγονότα και καταστάσεις που συνέβησαν τότε. Υπενθυμίζουμε ότι το 2001 είχαμε το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης (θάνατος ενός συμβόλου: Κρόνος-Ποσειδώνας), τη συνακόλουθη εθνικιστική έξαρση στην Αμερική και το γενικευμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με αποκορύφωμα τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Από την άλλη, το 1930 ο Δίας διόγκωσε την κοινωνικοπολιτική αστάθεια, τις ακραίες ιδεολογίες και τις φυσικές καταστροφές με τις οποίες είναι συνυφασμένες οι σκληρές όψεις Ουρανού-Πλούτωνα. Έτσι είχαμε τον απόηχο του οικονομικού κραχ του 1929, τη διάδοση του ναζισμού με τη θεαματική άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία καθώς επίσης και τις φονικές πλημμύρες στην Κίνα με πάνω από 100.000 θύματα. Άρα, η φετινή διέλευση του Δία από τον Καρκίνο ίσως φέρει αναζωπύρωση του «τρομο-πολέμου», επέκταση της οικονομικής κρίσης, περαιτέρω άνοδο των ναζιστικών και εθνικιστικών κομμάτων (βλ. Χρυσή Αυγή), καθώς και έντονες φυσικές καταστροφές με το στοιχείο του νερού να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο…

Όπως προκύπτει από την παρούσα ανάλυση, η διέλευση του Δία από τον Καρκίνο αναμένεται να είναι κοσμοϊστορικής σημασίας. Προς επίρρωση τούτου, αναφέρουμε ότι τόσο η πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989 όσο και η κατάρρευση των Διδύμων Πύργων της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 πραγματοποιήθηκαν με τον Δία στην 10η/11η μοίρα του Καρκίνου, μια μοίρα δηλαδή που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη φετινή διέλευση του Δία καθώς είναι η μοίρα κατά την οποία μπαίνει στη σκιά του (13 Αυγούστου 2013) και άρα η μοίρα στην οποία ορθοδρομεί μετά την ολοκλήρωση της αναδρομής του (6 Μαρτίου 2014). Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να περιμένουμε γεγονότα παρόμοιας υφής στους ερχόμενους μήνες; Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η φετινή διέλευση του Δία στον Καρκίνο μας καλεί να γκρεμίσουμε είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά εθνικά σύμβολα στα οποία πιστεύαμε και να αλλάξουμε ριζικά τις πεποιθήσεις μας για το πού ανήκουμε και για το ποιους θα έπρεπε να θεωρούμε οικογένειά μας, τόσο σε επίπεδο προσωπικό όσο και σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό και πλανητικό. 


Αντί επιλόγου
Κλείνοντας, θα θέλαμε να αφήσουμε τον αναγνώστη να διαλογιστεί πάνω στη σημασία του μεγάλου τριγώνου ιδιομοιρίας μεταξύ Δία, Κρόνου και Ποσειδώνα, τα αποτελέσματα του οποίου θα βιώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της διέλευσης του Δία από τον Καρκίνο δεδομένου του ότι το τρίγωνο αυτό υπάρχει στο χάρτη εισόδου του Δία. Αν στο παρελθόν παρόμοια τρίγωνα (χωρίς ποτέ να είναι ακριβείας) σηματοδότησαν την κατάργηση κάποιας μορφής ανθρώπινης δουλείας, μήπως να τολμήσουμε να ονειρευτούμε ότι το φετινό τρίγωνο θα φέρει το τέλος σε σύγχρονες μορφές δουλείας; Αδιαμφισβήτητα, δύο είναι οι σημαντικότερες μορφές δουλείας που υπάρχουν ακόμα στον κόσμο μας: από την μία, έχουμε τον Τρίτο Κόσμο και την έμμεση υποδούλωσή του στον Πρώτο Κόσμο του οποίου αποτελούμε μέρος και από την άλλη έχουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα το οποίο ύπουλα μας κρατά δέσμιους μέσα από τη θεοποίηση του χρήματος και την ανάδειξή του στο μοναδικό μέσο που θα μπορούσε να επινοήσει η ανθρωπότητα για να επιτύχει την επιβίωσή της.

Θα μπορούσε λοιπόν το μεγάλο τρίγωνο Δία-Κρόνου-Ποσειδώνα να σημάνει την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου αλλά και τη γενική απαλλαγή των ανθρώπων από την ανάγκη να αναλίσκονται σε δουλειές που δεν τους αρέσουν μόνο και μόνο για να βγάλουν τα προς το ζην; Μήπως λοιπόν μπαίνουμε σε μια φάση όπου η κοινωνία οραματίζεται ένα νέο οικονομικό σύστημα που αντί για υποδούλωση στο χρήμα να προάγει την ελευθερία (Δίας) του ανθρώπου να υλοποιεί (Κρόνος) τη φαντασία και τα μεγάλα του όνειρα και ιδανικά (Ποσειδώνας);  Εμείς το ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας και κλείνουμε με τη φράση του William Arthur Ward: If you can imagine it, you can create it. If you can dream it, you can become it.’ («Αν μπορείς να το φανταστείς, μπορείς και να το δημιουργήσεις. Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το διαδραματίσεις»).


 

 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment