Tuesday 9 October 2012

Ελλάδα: Το Χρονικό ενός Παραπαίοντος Κοινοβουλίου



Πάνε τέσσερις μήνες που είχα αναλύσει τις παρούσες αστρολογικές επιρροές στο χάρτη της Ελλάδας και που είχα αναφέρει ότι η περίοδος μετά τις τελευταίες εκλογές (17 Ιουνίου) και μέχρι περίπου τις 19 Σεπτέμβρη θα σηματοδοτούσε μια σειρά από πιθανές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, είχα γράψει τότε αυτολεξεί «Πέραν της πιθανότητας να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη εντός αυτής της χρονικής περιόδου, είναι επίσης πιθανή μια πλήρης αναδιάρθρωση του ελληνικού κοινοβουλίου και του τραπεζικού συστήματος καθώς και του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο). Θα ήθελα, λοιπόν, σε αυτήν την ανάρτηση να δώσω μερικά παραδείγματα που επαληθεύουν αυτά που είχα γράψει τότε, αλλά και να δώσω κάποιες επιπρόσθετες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να κυλήσουν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. 

Σε ό,τι αφορά την πλήρη αναδιάρθρωση του τραπεζικού, φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, αυτό έχει ήδη συμβεί σε μεγάλο βαθμό ή αναμένεται να συμβεί. Πρώτον, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει άμεσα σε ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος με μείωση ή κατάργηση, από τη μία μεριά, συντάξεων, επιδομάτων και αφορολόγητων ορίων, και με αλλαγή, από την άλλη, της φορολογικής κλίμακας και των συντελεστών φορολόγησης. Δεύτερον, μέσα στους τελευταίους μήνες δημιουργείται ένας ολοκαίνουριος τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα με τρεις ισχυρούς ομίλους: την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό οφείλεται στη συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με την Πειραιώς τον περασμένο Αύγουστο και στις υπό διαπραγμάτευση συγχωνεύσεις της Eurobank με την Εθνική, της Εμπορικής με την Alpha Bank και της Geniki Bank με την Τράπεζα Πειραιώς. 

Τρίτον, αν και δεν έχει επέλθει ακόμη εκ νέου αναδιάρθρωση του ελληνικού κοινοβουλίου μετά τις τελευταίες εκλογές, τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί σοβαροί τριγμοί. Πιο συγκεκριμένα, το σκάνδαλο κατά του κου Μεϊμαράκη, του Προέδρου της Βουλής, τον οδήγησε σε προσωρινή παραίτηση στα τέλη του Σεπτέμβρη, ενώ η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, η λίστα δηλαδή με τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της Ελβετίας, έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κάτοχο της λίστας, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, και άρα έναν από τους επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης. Επίσης, ήρθη το Σεπτέμβρη η ασυλία του κου Μπαρμπαρούση, ενός από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ αναμένεται η άρση της ασυλίας για τρεις ακόμη βουλευτές του ιδίου κόμματος οι οποίοι φέρονται ως δράστες για μια σειρά αδικημάτων. 


Η (προσωρινή) παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, οι άρσεις ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής και η εξαιρετικά δύσκολη θέση ενός από τους επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης δείχνουν περίτρανα ότι το ελληνικό κοινοβούλιο κάθε άλλο παρά σταθερό είναι και ότι είναι πιθανό να σοβεί μια νέα αναδιάρθρωσή του. Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν έχει ακόμη επέλθει μια πιο εμφανής ανατροπή εντός του κοινοβουλίου φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ο διελαύνων Ουρανός, ο πλανήτης των ανατροπών και των επαναστάσεων, είναι ακόμη ανάδρομος. Από τη στιγμή που θα ορθοδρομήσει στις 12 Δεκεμβρίου 2012 και μετά, είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας νέας ανατροπής εντός του κοινοβουλίου, πιθανώς υπό τη μορφή της διενέργειας νέων εκλογών.

Ας μην εκπλαγούμε αν η αφορμή δοθεί με μια πιθανή και οριστική αποχώρηση του κου Βενιζέλου από την κυβέρνηση, του οποίου το γενέθλιο τετράγωνο Ηλίου-Άρη θα βάλλεται ολοένα και πιο αλύπητα από την αποσυνθετική και ανατρεπτική δράση του τετραγώνου Πλούτωνα-Ουρανού στους μήνες που έρχονται. Αλλά και η σύνοδος Ηλίου-Άρη του Πρωθυπουργού, τόσο η γενέθλια όσο και η προοδευμένη, δεν τα πάει και πολύ καλύτερα. Η γενέθλια σύνοδος στους Διδύμους βάλλεται από τον διελαύνοντα Ποσειδώνα, κάτι που επιφυλάσσει απογοητεύσεις, ενώ η προοδευμένη σύνοδος στον Λέοντα χτυπιέται από τον διελαύνοντα Κρόνο, κάτι που φέρνει έντονους περιορισμούς και πτώση δημοτικότητας

Οι περιορισμοί όμως αυτοί και η πτώση της δημοτικότητας αφορούν σιγά σιγά το σύνολο της κυβέρνησης: αυτό φαίνεται να μας αποκαλύπτει ο διελαύνων Κρόνος με τις βολές που έχει ήδη αρχίσει να ρίχνει κατά της γενέθλιας συνόδου Ηλίου-Ουρανού της Ελλάδας και με δεδομένο ότι ο Ήλιος στο χάρτη μιας χώρας συμβολίζει όχι μόνο τον αρχηγό της κυβέρνησης αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. Η περιοριστική δράση του Κρόνου θα ταλανίσει την κυβέρνηση της χώρας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013 με αποκορύφωμα τους εξής μήνες: Δεκέμβριο 2012 και Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο 2013. Ας μην παραβλέψουμε όμως και το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη ως αφορμή για μια νέα ανατροπή εντός του κοινοβουλίου: τον ερχόμενο Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο διελαύνων Δίας στην ανάδρομη πορεία του στους Διδύμους θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από το σημείο στο οποίο βρισκόταν το 2001 όταν η Ελλάδα εισχώρησε στην Ευρωζώνη. Δεν είναι διόλου απίθανο να είναι κατά τη διάρκεια εκείνων των δύο μηνών που θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση αλλά και η πορεία της κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου…

No comments:

Post a Comment